Boekverslag

Achtergrondinformatie voor je boekverslag


Introductie
In zijn serie wereldavonturen voor meisjes en jongens belicht schrijver, jurist, journalist en ondernemer Peter Hoogenboom het leven van jongeren in andere landen en culturen. Hij doet dat in een meeslepend en fantasierijk avontuur. Peter Hoogenboom neemt de wereld van vandaag als decor. Het is de wereld die jongeren kennen van het journaal en uit de krant. Een wereld waarin van alles te beleven is. Leuke en grappige dingen, maar ook ernstige zaken. In zijn boeken biedt Peter Hoogenboom uitleg over zaken die het nieuws beheersen en die in veel landen het leven van jongeren rechtstreeks beïnvloeden. Zijn boeken worden gekenmerkt door voortdurende spanning, verrassende wendingen, humor en de treffende beschrijvingen van kinderen in andere landen en culturen. De strijd die jonge mensen wereldwijd moeten voeren voor een beter leven vormt de rode draad in de serie.

Kenmerken van de boeken uit de serie Wereldavonturen:

Internationaal karakter
(de verhalen spelen in steeds weer een ander deel van de wereld).

Actueel

(uitleg over sociaal/maatschappelijke, politieke en economische situaties die invloed hebben op het leven van jongeren).

Maatschappelijke betrokkenheid

(aandacht voor de leefsituaties van jongeren in andere landen en culturen).

Objectief
(ruimte voor eigen meningsvorming).

Avontuur, humor, voortdurende spanning, verrassende wendingen en romantiek.

Ieder deel zelfstandig te lezen.


Vaste hoofdpersonen, met gastrollen voor jongeren uit de bezochte landen.Landen

Tot op heden zijn in de serie wereldavonturen acht delen verschenen.

Vlaamse Frieten, heilige koeien en groot applaus,
speelt in België, India en Amerika,

Dansende Kamelen, dode farao’s en weinig slaap,
speelt in Egypte en Soedan ,

Rumoer in Rio, dolle stieren en een geheime kluis,
speelt in Brazilië en Colombia ,

Russisch IJs, plastic slippers en een gezonken vliegtuig,
speelt in Rusland (Siberië) en Spanje.

Filippijnse Patatas, mysterieuze verdwijningen en een rokende vuilnisbelt,
speelt in China (Hong Kong) en de Filippijnen .

Koninklijke Geheimen, gillende geiten en Nepalese hamburgers,
speelt in Nepal .

Hete loempia’s, vreemde weeshuizen en een Thaise tweeling
speelt in Thailand

Haïtiaanse dromen, trieste leugens en een dodelijke dreiging,
speelt in de Dominicaanse republiek en Haïtie.

Alle boeken uit de serie zijn aparte avonturen. Je hoeft dus niet de andere delen gelezen te hebben om het verhaal te begrijpen.

Kinder(jongeren)rechten
In alle boeken uit de serie nemen kinder(jongeren)rechten en de strijd tegen onrecht (waar kinderen en jongeren het slachtoffer van zijn) een belangrijke plaats in.

De hoofdpersonen in de boeken uit de serie vinden het heel erg dat er op de wereld nog zoveel leeftijdgenoten zijn die geen fijn leven hebben. In de avonturen die ze beleven doen ze er dan ook alles aan om leeftijdgenoten te helpen die hulp nodig hebben. Eenmaal op reis raken ze soms in situaties verzeild waarin ze zelf merken hoe moeilijk het leven van sommige leeftijdgenoten is.

Leefsituaties van kinderen/jongeren
De politieke situatie in een land is altijd heel belangrijk voor de mensen die er wonen. Vrede en de vrijheid om je eigen keuzes te kunnen maken zijn heel belangrijk. Maar ook de economische situatie kan grote invloed hebben op het dagelijks leven. Als het goed gaat met de economie en er wordt veel geld verdiend dan zijn er meestal goede scholen en ziekenhuizen en er is genoeg te eten. Als gezinnen genoeg geld hebben en vrije tijd om leuke dingen te kunnen doen, dan betekent dat meestal ook dat het leven voor de meeste kinderen en jongeren best oké is.

Het is heel anders als er oorlog is of als het economisch slecht gaat in een land. Heel vaak zijn kinderen en jongeren dan het slachtoffer van de situatie. In een oorlog moeten ze vluchten, worden ze gescheiden van hun ouders en broers en zussen, of worden ze soms gedwongen om als kindsoldaat mee te vechten met een van de strijdende partijen. Als het economisch slecht gaat, dan geeft dat werkeloosheid en armoede voor veel gezinnen. Dat betekent voor kinderen soms dat ze moeten meehelpen om geld te verdienen en daardoor niet naar school kunnen. Soms is de situatie thuis zo slecht dat kinderen en jongeren weglopen van huis en gaan zwerven op straat.

Ook de cultuur in een land en de opvattingen over het geloof en de godsdienst zijn heel belangrijk voor het leven van kinderen en jongeren. Het kan betekenen dat meisjes niet naar school mogen of dat de toekomst van kinderen bij hun geboorte al vast staat. Hoe slim ze ook zijn, hoe goed ze hun best ook doen, ze weten van te voren dat ze nooit tot een andere groep zullen horen dan hun ouders. Als die toiletten schoonmaken, weten de kinderen al bij voorbaat dat zij dat soort werk ook moeten doen.

Alle verhalen in de serie wereldavonturen spelen in landen waar het niet zo goed gaat als in Nederland. Hierdoor is het leven van veel kinderen en jongeren in die landen anders dan ze willen en anders dan het zou moeten zijn. In zijn boeken legt Peter Hoogenboom uit hoe dat komt.

Over andere landen en culturen
Alle verhalen in de serie beginnen in een herkenbare situatie thuis en op school. Maar in ieder verhaal is er weer een andere aanleiding om naar het buitenland te vertrekken. Daar spelen de avonturen zich af. Peter Hoogenboom zegt hierover het volgende:
'Dat heb ik expres gedaan. Ik denk dat het leuk is voor mijn lezers om zoveel mogelijk te weten over de wereld en hoe leeftijdgenoten in andere landen leven. Bovendien vind ik het zelf ook leuk om dat soort dingen te weten. Maar dat niet alleen, ik vind het ook belangrijk dat we met zijn allen zoveel mogelijk weten over andere culturen en de gewoonten en gebruiken in andere landen. Dat al mijn verhalen in het buitenland spelen is een belangrijk kenmerk van de serie. De spannende avonturen verzin ik, maar alles speelt zich af in de echte wereld van nu. Alles wat ik in mijn boeken vertel over de verschillende landen, de cultuur daar en over de economische en politieke situatie, is echt. Ook wat ik vertel over de leefsituatie van de kinderen en jongeren in al die verschillende landen, is echt.'

Kinder(jongeren)rechten:
In alle boeken uit de serie neemt de strijd tegen onrecht (waar jongeren het slachtoffer van zijn) een belangrijke plaats in. De hoofdpersonen in de boeken vinden het heel erg dat er op de wereld nog zoveel jongeren zijn die geen fijn leven hebben. In de avonturen die ze beleven doen ze dan er dan ook alles aan om leeftijdgenoten te helpen die hulp nodig hebben. Eenmaal op reis raken ze soms in situaties verzeild waarin ze zelf ervaren hoe moeilijk het leven van sommige leeftijdgenoten is.

Meer informatie voor je boekverslag:
Bij de bespreking van de afzonderlijke delen tref je meer informatie voor je boekenbeurt, je boekverslag of boekbespreking.