Achtergrondinfo:

Dansende kamelen, dode farao’s en weinig slaap.

Korte inhoud:
In dit boek bezoeken de hoofdpersonen een bijeenkomst over kinderrechten in Egypte. Op zoek naar een vermist Soedanees meisje reizen ze naar Soedan. Hier vallen ze in handen van kinderhandelaren. Na een gedurfde ontsnapping volgt een lange woestijntocht. Lang duurt hun herwonnen vrijheid niet. Ze worden meegesleurd in de strijd die Soedan al tientallen jaren lang verscheurd. Tegen hun zin worden ze ingezet als kindsoldaat in het leger van een krankzinnige commandant.

Sociaal/maatschappelijke aspecten:
Kennismaking met de Islam en met de rijke Egyptische cultuur. Het leven van kinderen in een vluchtelingenkamp wordt belicht. Aan de hand van persoonlijke ervaringen van Soedanese kinderen wordt duidelijk wat die in de oorlog in hun land hebben meegemaakt en hoe ze die oorlog ervaren. Ruim aandacht voor de onderwerpen oorlogskinderen, kindsoldaten en kinderhandel.

Actualiteit en politieke aspecten:
Het verhaal speelt zich voor een groot deel af temidden van de strijd die in Soedan wordt gevoerd tussen de diverse bevolkingsgroepen. Uitleg over de aard van het conflict en de effecten daarvan op het dagelijkse leven. Vluchtelingenstromen, ontheemde en getraumatiseerde kinderen en voortdurende hongersnood.